Kom spiseforstyrrelsen til livs

spiseforstyrrelsen

Hele livet igennem bliver vi konstant mødt med nye sundheds- og kropsidealer gennem fjernsynet og diverse livsstilsmagasiner, og samtidig med at der stilles stigende krav til os gennem familie og arbejde, kan det for mange gå hen at udvikle sig til diverse livsstilssygdomme, som kan relateres til hverdagens stress og jag.

Især mange unge piger med et brændende ønske om at være lige så slanke som modellerne i fjernsynet eller i kvindebladene, kan nemt gå hen at udvikle en spiseforstyrrelse. Kvindeidealet fylder så meget i deres liv, at de bevidst udsulter sig selv for for at opnå drømmekroppen.

Mange kvinder ser dette som en naturlig del af en ung kvindes tilværelse for at blive accepteret af omverden og blive fremstillet positivt udadtil, men hvis det står på i en længere periode kan det decideret gå hen at blive livstruende og være årsag til længerevarende sygeperioder. Det gælder derfor om at gribe ind i tide og komme sygdommen til livs, inden det går helt galt.

Hvilke spiseforstyrrelser findes der?

En spiseforstyrrelse er en sygdom, der er kendetegnet ved en bestemt måde at tænke, føle og handle på i forhold til mad, spisning, krop og vægt. En spiseforstyrrelse dækker over flere forskellige sygdomme, hvoraf de mest kendte spiseforstyrrelser er anoreksi og bulimi. Her kan du læse lidt mere om de enkelte spiseforstyrrelser:

  • Anoreksi er kendetegnet ved at den spiseforstyrrede næsten helt holder op med at spise, forårsaget af en indre psykisk lidelse der fremkalder denne adfærd. Det er ikke fordi at vedkommende fejler noget fysisk. Anoreksi kan i værste tilfælde føre til sultedøden, hvilket sker i op til 15% af alle alvorlige tilfælde.
  • Bulimi er ligesom anoreksi en sygdom hvor den spiseforstyrrede forsøger at reducere sin vægt urimelig meget. Kendetegnet ved bulimi er dog at selvkontrollen på et tidspunkt vil komme til at svigte, og dermed resultere i et ustyrligt ædeflip. Efterfølgende vil den spiseforstyrrede så kaste maden op igen. I modsætning til anoreksi er vægten normal ved bulimi, og det er derfor ikke ligeså nemt at opdage. Bulimi kan blandt andet medføre hormonforstyrrelser, mave-tarm problemer og humørsvingninger.

Behandling af spiseforstyrrelsen

Hvis en spiseforstyrrelse står på i en længere periode, kan det godt gå hen at blive livstruende. Det er derfor vigtigt at man griber ind hurtigst muligt over for spiseforstyrrelsen og opsøger den nødvendige hjælp eller rådgivning. Jo før man griber ind, jo større er chancen for at personen med en spiseforstyrrelse kan frigøre sig fra sygdommen og begynde at arbejde med de bagvedliggende problemer.

Uanset hvor slemt det står til, er der altid god grund til at opsøge hjælp, råd eller vejledning for at komme på rette kurs igen. Her kunne man eksempelvis opsøge en psykolog eller en terapeut, der med fordel vil kunne hjælpe dine tanker væk fra spiseforstyrrelsen. Derudover kunne du også kontakte Kildehøj Privathospital, som er et privathospital der specialiserer sig i spiseforstyrrelser. De vil med garanti kunne give dig nogle gode råd eller give dig den rette behandling, som vil kunne hjælpe dig på rette kurs mod et sundere liv, og samtidig give dig livsglæden tilbage.

Du er muligvis også interesseret i disse indlæg...