Hvad er gynækomasti?

Gynækomasti kan være et meget stort problem for mænd, fordi det både påvirker fysikken og psyken. Gynækomasti er, når mænd udvikler bryster, bryster der mere ligner kvinders end mænds. Problemet forekommer i alle aldersgrupper, og kan være forårsaget af mange forskellige faktorer. 

Hvorfor sker det?

Gynækomasti forekommer, når der skabes en ubalance mellem kroppens mandlige og kvindelige hormoner, som derefter motiverer brystforøgelsen. Ubalancen kan både forårsages af mandens egen hormonproduktion, men kan også være på grund af bivirkninger fra medicin. Man taler også om pseudogynækomasti, hvilket er brystforøgelse forårsaget af generel overvægt. Mange mænd oplever især gynækomasti i puberteten, men i de fleste tilfælde vil brystforstørrelsen aftage af sig selv – selvom det selvfølgelig stadig ikke er rart, mens det står på. 

Hvad kan man gøre?

Plastikkirurgi er det eneste, der rigtig kan få bugt med gynækomasti. Dette foregår ved, at man foretager en fedtsugning af brysterne, hvilket også er den mest udbredte operation blandt mænd. Ofte består brystet dog også af kirtelvæv, som er for fast og sejt til at blive fjernet ved en fedtsugning. Det er derfor også ofte nødvendigt at kombinere fedtsugningen med klinisk fjernelse af kirtelvævet gennem et lille snit nederst i brystvorten. I langt de fleste tilfælde udføres fedtsugningen først, før man finder ud af, hvor meget kirtelvæv der eventuelt skal fjernes efterfølgende. Resultatet af en brystreduktion vil som regel være permanent, men indtag af anabolske steroider vil få brysterne til at vokse igen. 

Fordelen ved rene fedtsugninger er, at man kommer til at undgå skræmmende ar, mens man ved klinisk fjernelse kommer til at have et lille ar i kanten af brystvorten.

Hvis du har lyst til at læse mere om gynækomasti og muligheden for at få en operation, kan jeg anbefale at tage et kig på Teres hjemmeside. De forklarer hvordan det foregår og har stor erfaring med operationen.

Du er muligvis også interesseret i disse indlæg...