Undgå arbejdsskader i hjemmet, få hjælp af professionelle

Statistik viser at 17.000 årligt kommer til skade ved gør-det selv arbejde. Det tal er ganske højt, og afspejler at det i rigtig mange tilfælde er en dårlig idé at foretage sit håndværkerarbejde selv.

Typiske gør-det-selv skader

Ud af de 17.000 der årligt når de danske skadestuer er 90 % mænd. Om det skyldes fumlefingre hos mændene, eller en skæv arbejdsfordeling skal være usagt. De skader der rapporteres i størst omfang hos skadestuerne, er ulykker med hobbyknive, vinkelslibere og save. Det er meget simple skader, hvor den skadede person ikke har vist nok omhu med håndteringen af værktøjet.  Er man uheldig nok, kan det medføre seriøse skader der er meget langvarige eller permanente.

Andre alvorlige skader kan ske i forbindelse med stiger. Når folk falder ned fra stor højde er det ofte meget alvorligt. Andre skader kan involvere synsskader, f.eks. når der kommer gnister fra en vinkelsliber.

Også dyrt for boligen

Ikke nok med at det hvert år koster et stort antal personskader, så koster det ofte også dyrt på boligen. Gør-det-selv arbejdet foretages ofte for at spare penge, men kan ende ud med det modsatte resultat.

Laves håndværket ikke med den nødvendige omhu og ekspertise, skal det ofte laves om efterfølgende. Det kan blive en dyr affære, da de materialer du brugte ødelægges og erstattes med nye. F.eks. forestil dig at du har lagt et nyt gulv ude på dit badeværelse, men hældningen er forkert. For at rette den fejl er det nødvendigt at brække hele gulvet op, og lægge det igen på ny. I dette tilfælde har du både brugt mange penge og kræfter på selv at ligge det første gulv, plus du skal betale håndværkerne for at brække det nye gulv op, og ligge et nyt gulv bagefter.

Så skal du f.eks. have lagt nogle massive trægulve, skal du helt sikkert overveje om du selv kan varetage denne opgave. Hvis du vælger at gøre det selv, anbefales det er du i det mindste søger råd hos professionelle fagfolk.

Meget ulovligt gør-det-selv arbejde

Meget gør-det-selv arbejde er også ulovligt at udføre selv, og skal derfor udføres af professionelle fagfolk. Det drejer sig ofte om opgaver med el og vvs arbejde. Med el må du ikke foretage følgende på egen hånd:

  • Arbejde med apparater og installationer, der bruger 380V
  • Arbejde eller lave ledninger med 380V
  • Bruge stærkere pære end lampen er godkendt til
  • Arbejde med stik eller afbrydere med jordforbindelse, hvis dit anlæg ikke er forsynet med HFI- eller HFPI-relæ
  • Lave nye afbrydere og stik
  • Flytte eksisterende afbrydere og stik

Med vvs må du ikke foretage følgende selv:

  • Lave nye vvs installationer i boligen
  • Lave nogen form for arbejde med gasinstallationer
  • Lave nogen form for indgreb i den faste, eksisterende vand- og afløbsinstallation i boligen